Λευκάδα
Η Λευκάδα ή Λευκάς είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος και Παξοί αποτελούν την περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο (320 τ.χλμ.) και το τέταρτο σε πληθυσμό με περίπου 23.000 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011. Βάσει του σχεδίου Καποδίστριας η Λευκάδα μαζί με τα νησιά Κάλαμος, Καστός και Μεγανήσι, (γνωστά και ως Πριγκιποννήσια), αποτελούσε το νομό Λευκάδος με έδρα την πόλη της Λευκάδος.
Από το 2011 όμως, οπότε και εισήχθηκε στο πρόγραμμα Καλλικράτης, η Λευκάδα, μαζί με τα προαναφερθέντα νησιά πλην του Μεγανησίου αποτελεί πλέον δήμο με έδρα και πάλι την πόλη της Λευκάδος, ενώ το Μεγανήσι αποτελεί ξεχωριστό δήμο με έδρα το Κατωμέρι.
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης (οι ακτές της βρίσκονται πολύ κοντά μ’ εκείνες της ηπειρωτικής Ελλάδας τις οποίες τις χωρίζει ο ιστορικός πορθμός του Δρεπάνου) συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων. Μαζί με την Εύβοια είναι τα δυο μοναδικά νησιά στην Ελλάδα στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς. Το ψηλότερο βουνό είναι τα Σταυρωτά, με απότομες πλαγιές και ύψος 1.184 μέτρα.
Νικιάνα
Η Νικιάνα βρίσκεται μεταξύ Λυγιάς και Νυδρίου,στην ανατολική δηλαδή πλευρά της Λευκάδας. Απέχει από την πόλη της Λευκάδας 9 χλμ. Είναι ένα ψαροχώρι κτισμένο μέσα στο πράσινο, με θέα τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας.
Είναι ένα νέο σχετικά χωριό της Λευκάδας όπως και αρκετά σχεδόν παραθαλάσσια χωριά της. Πριν εγκατασταθούν στη Νικιάνα οι πρώτοι κάτοικοί της ζούσαν στα ορεινά χωριά Αλέξανδρος και Κολυβάτα που βρίσκονται στην κορυφή του βουνού των Σκάρων.
Τη Νικιάνα την προτιμούν πολλοί ιδιοκτήτες σκαφών επειδή διαθέτει γραφικό και απάνεμο λιμάνι με χώρο καθέλκυσης σκαφών.Οι μικρές όμορφες παραλίες της Νικιάνας με το γαλάζιο χρώμα δημιουργούν μια όμορφη αντίθεση με την κατάφυτη φύση της.
Στη Νικιάνα μπορεί κανείς να βρει πολλά καταλύματα, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios και παραδοσιακές ψαροταβέρνες.
Παραλία Πασά
Ανάμεσα στο Περιγιάλι και τη Νικιάνα υπάρχει μια τοποθεσία με το ασυνήθιστο όνομα για παραλία «στου Πασά».
Η ονομασία μας φέρνει πίσω στα χρόνια της τουρκοκρατίας, μιάς και φέρει το ίδιο όνομα με την πηγή που υπάρχει πιο πάνω στο βουνό.
Είναι αξιοσημείωτη μικρή παραλία, γιατί προσφέρει στιγμές χαλάρωσης με καταπληκτική θέα προς τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και τα καταπράσινα νησάκια, κρυμμένη από τον πολύβουο δρόμο